Njegoševa škola

Autor: Srđan Marlović

Namjena: Objekat memorijalno-muzejskog karaktera
Površina: 205 m2
Godina: 2018.
Lokacija: Herceg Novi

Njegoševa škola – djelimična restauracija i totalna rekonstrukcija enterijera

Stara škola, otvorena 1752. godine u sklopu kompleksa “Topaljske komunitadi”, u kojoj je od 1825-1827. godine osnovno obrazovanje stekao Petar II Petrović Njegoš, već više od 120 godina nalazila se u stanju potpune zapuštenosti. Svijest o postojanju istorijski izuzetno važne škole unutar ovog objekta je u potpunosti zamrla. Proteklih decenija objekat je služio kao pomoćni objekat, ostava za drva i skladište.

Prilikom intervecije izvedeni su restauratorski radovi na fasadi, otvori u pvc-u zamjenjeni su stolarijom izvedenom prema izvornim rješenjima, unutrašnjost je u potpunosti sanirana od devastacionog uticaja vlage a enterijer je doživio totalnu rekonstrukciju. Restaurirano je izvorno ognjište i drvena tavanica sa kamenim konzolama. Dio autentičnih artefakata i namještaja koji se nalazio razjedinjen na osam različitih lokacija na prostoru Crne Gore, Srbije i Bosne i Hercegovine je pronađen i restauriran. Savremen izraz u ovom kamernom prostoru ostvaren je konceptom rasvjete, te oblikovanjem i materijalizacijom konzolne vitrine dužine 3,6m namjenjene izlaganju dragocjenosti (sačuvan Njegošev bukvar, artefakti koji su korišćeni u obrazovanju).

Prilikom osmišljavanja postavke formirane su dvije zone od kojih je jedna djelimično interaktivna, i u njoj posjetioci mogu doživjeti iskustvo boravka u skamijama, dok drugi dio ima isključivo izložbeni karakter sa artefaktima od neprocjenjive vrijednosti za razvoj pedagoških institucija na tlu Crne Gore, kao i nekoliko značajnih artefakata kojima su imućne lokalne porodice darovale školu.