Enterijer ORA Fourteen

Autori: Tamara Suhih, Sanja Paunović Žarić

Namjena: Stambeni objekat
Površina: 1200 m2
Godina: 2018.
Lokacija: Krašići, Tivat

Projekat enterijera

Luksuzni rezidencijalni kompeks nalazi se u Krašićima (Opština Tivat) na “uzvišenom” terenu, sa koga se se otvaraju vizure ka morskoj pučini pod uglom od 180o, Porto Montenegro sa desne i sa lijeve strane.

Potencijal ovog lokaliteta iskorišćen je za pozicioniranje 2 rezidencijalna objekta sa po tri stambene jedinice, i to:

1) Trosoban dupleks _ koji se u prizemlju sastoji iz dnevne zone, zamišljene u obliku “open space-a”, i master spavaćeg bloka. Na spratu se nalaze dvije “en suite” spavaće jedinice;

2) Jednosobnog stana (loft) _ projektovan kao otvoreni prostor bez klasičnih pregradnih elemenata između dnevne i noćne zone, već je pregrada data u vidu funkcionalnog elementa, koji je ujedno i pisaći sto, TV polica i element za odlaganje;

3) Dvosoban stan na poslednjoj etaži (penthouse) _ Penthouse : dvenom zonom pozicioniranoj centralino u odnosu na 2 bocna “en suite” spavaca bloka, kako bi svaka prostorija malsimalno iskoristila pogled ka moru.

Vještom kombinacijom materijala, elementarnih oblika od poliranih i mat bijelih površina i matiranih crnih detalja na elementima spone dva elementa, stvoren je svijetao i sveden enterijer savremene estetike i jasne geometrije, istaknute samo indirektnim osvjetljenjem u pozadini. Elegenatan i prozračan prostor slavi ljepotu jednostavnosti forme.Gotovo apstraktnom kompozicijom primarnih elemenata prostora nagovještava se enterijerska suština, a sam prostor daje finalnom korisniku da prostoru da svoj lični pečat, identitet, i prilagodi ga svojim potrebama.

Prostor je definisan kroz 4 osnovna enterijerska elementa:

1) OFF WHITE primarne enterijerske površine – zidovi, podovi, kuhinja, nevidljiva vrata… odraz su čiste geometrijske forme, svjetlosti, prostranosti.  

2) HRAST u onlikovanju i materijalizaciji podnih površina, plakara u vidu vertikalnih letvica koje prihvataju skrivena vrata i plakare, lebdeceg stepenista… koje presdstavljaju definisani element koji ovaj kompleks cini prepoznatljivim.

3) NATUR BETON u detaljima greda stubova i toaleta (završna obrada je data u vidu mikrocementnih premaza), kao elementna nedovršenosti i kontinuiteta u prostoru.

4) CRNA MAT LINIJA data na mjestima prelaza izmedju dva materijala (pod-zid, bravarija – staklene stijene, hrastov parket – mikrocementni pod). Uvijek je data na prelazu izmedju dva materijala, dvije cjeline, dva prostora – unutra / spolja.

Ovakav enterijer zamišljen je ide u korak sa zahtjevima finalnog korisnika.