Libanski restoran Byblos

Autorke: Tamara Suhih, Sanja Paunović 
Realizacija: Zlatko Vujotić

Namjena: Ugostiteljski objekat
Površina: 200 + 165 m2
Godina: 2016.
Lokacija: Podgorica

Ovaj kulturno-istorijski objekat nalazi se u najstarijem dijelu Podgorice, u sklopu istorijske ambijentalne cijeline – Stara Varoš. Sam objekat je smješten u najstarijoj kući u gradu, poznatoj po nazivu Kuća Čubranovića.

Prije adatpacije prostora u libanski restoran Byblos, na istom mjestu je već postojao restoran “Dvor”.  Projektom je trebalo da se unese novi duh u već postojeći prostorni okvir, sa neodjeljivom reminiscencijom na prethodna dešavanja. 

Adaptacijom kuće u libanski gastronomski centar – restoran Byblos, došlo se do miksa postojećih istorijski vrijednih elemenata i novih modernih arabesknih šema, oštrih geometriziranih formi, i mekih igara svjetlosti i boja.

Svi novi elementi enterijera su montažno / demontažnog karaktera, i nisu smjeli da naruše ambijentalnu vrijednost objekta. Vještom igrom boje, oblika i različitih tipova osvjetljenja, ovaj nepravedno zanemareni prostor je dobio novo lice i novu fukciju, sa ciljem da ponovo privuče lokalne i internacionalne posjetioce.

Analizirajući stanje u kojem se danas nalazi Stara Varoš, ili bolje rečeno njeni očuvani djelovi, ne može se zaobići urbanistički tretman ove aglomeracije u poratnom planerskom postupku. Činjenica da je ovaj dio grada veoma stradao u brojnim bombardovanjima u II Svjetskom ratu. Bez kritičkog odnosa prema naslijeđenom, izgleda da je bilo lakše opredijeliti se za šemu ortogonalnog urbanizma, uklanjanjem svega što je staro, obračunati se sa arhitekturom “sokaka, ćorsokaka, mahala i ćepenaka”.

Još jedan propust je po našem mišljenju od bitnog uticaja prilikom razmatranja ove problematike. Naime, Stara Varoš, kao aglomeracija, nije zakonom zaštićena i uvedena u Registar kulturno-istorijske baštine. Zaštićen je samo neznatan broj pojedinačnih objekata sakralne i profane arhitekture, među kojima je i naša kuća Čubranovića iz 1630. godine.

Projektom se težilo valorizaciji kuće, njena istorijska, kulturna i duhovna memorija.