Adaptacija vile u Perastu

Autorka: Tamara Suhih

Namjena: Stambeni objekat
Površina: 210 m2
Godina: 2016.
Lokacija: Perast

Ovaj istorijski objekat nalazi se u Perastu, u prvoj liniji do mora i uživa fantastičan pogled na Ostrva

Gospa od Škrpjela i Sveti Marko.
Kompletna rekonstrukcija unutrašnjeg prostora osmišljena je sa idejom da zadrži i valorizuje sve istorijski vrijedne elemente, i da bez opstrukcije postojećeg uklopi nove moderne elemente enterijera, integrišući na taj način 2 vijeka u perfektno harmoničan i luksuzan životni prostor.
Vodeći elementi enterijera su: jednostavni geometrijski oblici naglašeni bijelom bojom koja daje čistinu, svjetlosti lakoću prostoru; igra svjetlosti i osvjetljenja, sijenki i odraza u ogledalima; transparentni stakleni elementi u vidu stepenika, parapeta i zidova koji oslobađaju prostor od težine masivne kamene fasade, hrabro joj prkose a jedva je dodirujući; konzolno stepenište od tikovine, čija njegova čelična konstrukcija stidljivo dodiruje kamenu fasadu koja uz pomoć LED osvjetljenja djeluje kao da lebdi; “nevidljiva” unutrašnja vrata u boji zida koja se utapaju u harmoniju bjeline prostora.

U prizemlju se nalazi ‘ulazni’ dnevni boravak koji vodi ka zadnjem dijelu objekta gdje su na mjestu nekadašnje bistijerne smješteni mala TV sala, servisna prostorija, vešeraj i kupatilo.
Na spratu se nalazi glavna dnevna soba, sa malom trpezarijom i radnim stolom, koji uživaju direktan pogled ka moru. Toplinu prostoru daje parket od tikovine, koji je izabran kao idealna podloga u svim prostorijma i kupatilima, zbog učestalog problema vlage u starim kamenim objektima.
Uz pomoć par staklenih stepenika koji se blago nasljanjaju na središnju kamenu fasadu, koja je ujedno i najstariji element ovog objekta, stiže se u kuhinju. U kuhinji dominiraju čisto bijeli visoki elementi i ostrvo sa detaljima drveta.
Na četvrtom nivou nalaze se spavaći blokovi: master blok i VIP suite. U oba spavaća bloka dominira slobodnostojeća kada ovalnog oblika, koja uz pomoć podnih svjetiljki oko nje izgleda kao scena za pozorišnu predstavu.
Master Blok – Glavni elementi ove prostorije su visoki kosi krov sa starim bijelim ispucalim gredama u perfektnom kontrastu sa velikim modernim rotirajućim svjetiljkama. Slobodnostojeća ovalna kada uživa najprestižniji pogled iz objekta. Ulaz u Master kupatilo je skoro neprimjetan jer mu se pristupa preko skrivenih vrata u boji zida. Velika staklena mliječno bijela fasada na strani tuš kabine omogućava protok
svjetlosti ali čuva privatnost. Ugradni bijeli plakari ravnih linija se utapaju u ostatak enterijera. Krevet je u centru prostorije kako bi maksimalno iskoristio frontalni pogled.
VIP Suite blok – gostinski blok. Gostinski blok se nalazi u zadnjem dijelu objekta. Manjak prirodne svjetlosti je nadomještjen uz pomoć velike staklene stijene bez konstrukcije. Mliječno bijeli stakleni paneli velikih dimenzija su rezani, spajani i montirani na licu mjesta. Najupečatljiviji element ove prostorije je uzglavlje od kreveta sa kanvas printom stare Koronelijeve mape Bokokotorskog zaliva iz 13. vijeka. U zadnjem dijelu prostora uklopljen je plakar, radni dio i malo kupatilo sa kliznim staklenim vratima.
Vila se proteže na 4 nivoa, a čevtvorostruka visina naglašena je uz pomoć 3 visilice dužine 1m, koje kao ‘ptice’ vise u prostoru i zaustavljaju se svaka na pojedinačnom spratu.